Interfere and destroy

door | 10-09-1944 | Dagboek, Timeline, Video

Hoewel de geallieerden koortsachtig werken aan de voorbereidingen van een grote landingsoperatie bij Arnhem, worden er toch ook volop vliegtuigen ingezet om de terugtocht van het Duitse 15e Leger te bemoeilijken of helemaal te belemmeren.

Op 9 september krijgt No. 84 Group RAF de opdracht om zich op de Duitse overtocht over de Westerschelde te concentreren: ,,Every effort is to be made to interfere with, and destroy, the enemy now in process of ferrying himself across R Schelde’’ (Gijs van der Ham, Zeeland 40-45, pag. 361).

Onbegrip

Duizenden Duitse militairen hebben inmiddels via Zeeuws-Vlaanderen en over de Westerschelde een uitweg naar Noord-Brabant gevonden, waar ze worden gehergroepeerd. De terugtocht verloopt aanvankelijk zo voorspoedig, dat er bij vele Zeeuwen onbegrip ontstaat: ‘waarom laten ze de Duitsers zo gemakkelijk wegkomen?’

Op zondag 10 september worden de geallieerde aanvallen op de Zeeuwse havens langs de Westerschelde en de Sloe- en Kreekrakdam verhevigd. Dat blijkt uit rapportages van Duitse bevelhebbers. De Heeresgruppe B constateert dat de ‘vorgesehene Absetzungen’ die zondag door jachtbommenwerpers worden bemoeilijkt. En volgens de Seekommandant Südholland worden er tussen 11 en 19.30 uur de hele tijd aanvallen uitgevoerd op Vlissingen, Terneuzen, Wemeldinge en Hansweert.

Een flink aantal schepen dat Duitse militairen kan overzetten, wordt beschadigd of zinkt. De haven van Terneuzen wordt door gezonken schepen moeilijker toegankelijk. De spoorverbinding van Vlissingen naar Brabant valt uit als gevolg van bombardementen op de Sloedam. Enkele honderden evacués van Walcheren komen te voet in Goes aan. ,,Een stroom van ellende’’, noteert een Goese dagboekschrijver.

kaartje10september

 

bannerdagboek2

Uit het dagboek van I.W. Bakker uit Wemeldinge, 10 september 1944:

‘Steeds meer aanvallen op het kanaal en elders (8 mal) op Wemeldinge. Enkele huizen vernield van De Mul tot slager Hout. Alle mensen uit de kanaalomgeving verhuizen. Vluchtelingen uit Ritthem. Gesprek met twee soldaten. School gevorderd. Laatste schooldag maandag 4 september. Zeer onrustige nacht, niet geslapen.’

De beroving van Madonna

Op 10 september zijn de Duitse troepen zich massaal aan het terugtrekken. Ze krijgen de opdracht om zoveel mogelijk waardevolle kunst mee te roven. Dit werd onder andere in Brugge gedaan. Het beeld ‘Madonna met kind’ van Michelangelo werd meegenomen en via Zeeland naar een zoutmijn gebracht.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/168279703″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]