Over deze site

Hoewel De Slag om de Schelde in de geschiedenisboekjes niet of nauwelijks aandacht krijgt is de strijd om de Westerschelde in 1944 van doorslaggevend belang geweest in de strijd met Nazi-Duitsland. Op deze site blikken we terug op de gebeurtenissen van toen en volgen we de bevrijding van Zeeland van dag tot dag. Door middel van dagboekfragmenten, video’s en audio vertellen we het ‘vergeten’ verhaal van De Slag om de Schelde.

Deze website is een initiatief van Omroep Zeeland en de PZC in nauwe samenwerking met het Bevrijdingsmuseum Zeeland en is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Vfonds.

Over De Slag om de Schelde

Volgens de geallieerde opperbevelhebber generaal Dwight D. Eisenhower kwam het einde van het nazidom duidelijk in zicht toen het eerste schip ongehinderd de Schelde opvoer, maar de prijs voor de vrijheid is hoog. Naast de vele slachtoffers is er geen provincie met zoveel materiƫle schade als Zeeland. Alle delen van de provincie zijn zwaar gehavend uit de strijd gekomen: dorpen en steden verwoest, landerijen onder water, boerderijen weggespoeld.

Walcheren dubbel getroffen

Het eiland Walcheren maakt tijdens de Tweede Wereldoorlog tweemaal onderdeel uit van het internationale strijdtoneel. Zowel tijdens de Duitse inval in mei 1940 als vier jaar later, in oktober en november 1944, ligt het in de frontlinie. Ook Zeeuws-Vlaanderen krijgt het in 1944 zwaar te verduren. Veel van de oorlogsschade is dan ook nog terug te zien in bebouwing en landschap. De wederopbouw neemt jaren in beslag: het dichten van de dijken, de ontzilting van onder water gelopen gebieden, de herbouw van zwaar gehavende steden en dorpen. Het landschap en de Zeeuwen zijn voorgoed veranderd.