Canadese oversteek van het Leopoldkanaal mislukt

door | 13-09-1944 | Dagboek, Timeline, Video

Deze dag willen de Canadezen een doorbraak forceren bij het Leopoldkanaal ten zuiden van Eede. In het ‘Operations Log’ van het Canadese leger klinkt het simpel: ‘4 Cdn Armd Div will then fan out in both directions to clear the North Bank of the Leopold pushing on as fast as possible to Fort Frederik Hendrik’. Genoemd fort ligt bij Breskens. Waarmee maar duidelijk is dat de Canadese bevelhebbers niet bar goed op de hoogte zijn van het strijdtoneel.

Om te beginnen hebben ze die dag niet in de gaten dat de Duitse verdediging aan het kanaal sterk is. En verder lijkt het alsof ze niet op de hoogte zijn van de grootscheepse inundaties in West-Zeeuws-Vlaanderen. De Duitsers hebben volop zeewater binnengelaten, zodat de Passageule overstroomt en er tussen Nummer Een en Schoondijke en in de omgeving van Biervliet veel land onder water staat.

Extra water

Ook in de omgeving van Aardenburg, waar al land geïnundeerd was, wordt nog extra water de polders binnengelaten. Langs het Leopoldkanaal is tot voorbij Maldegem en Eekloo een aaneengesloten watervlakte ontstaan.

De Canadezen denken dat de Duitse verdediging bij Moerkerke het zwakst is. Om 22.00 uur beginnen ze daar hun aanval (21.00 uur in bezet gebied). In aanvalsboten worden vier compagnieën van het Alonquin Regiment – elk negentig man sterk – naar de overkant geroeid. Het lukt om een bruggenhoofd te vormen.

Door de veel zwaardere Duitse tegenstand dan verwacht is het steunpunt in het vijandelijk gebied veel kleiner dan gepland. Het plan om van daaruit een brug over het kanaal te bouwen blijkt niet uitvoerbaar. De Duitse kustbatterijen bij Heist en Cadzand en kanonnen in de buurt van Aardenburg en Draaibrug nemen het bruggenhoofd de hele nacht onder vuur.

In de ochtend van donderdag 14 september volgt een Duitse tegenaanval. De Canadezen moeten zich onder dekking van zwaar artillerie- en mortiervuur terugtrekken. De balans: van de 360 militairen zijn er 35 gesneuveld, 60 gevangen genomen en 53 gewond geraakt. Naar schatting laten 120 Duitse militairen het leven.

Inwoners van Aardenburg en omliggende plaatsen maken de eerste confrontatie vlakbij de Nederlandse grens van heel nabij mee, en verblijven van dan af aan dagenlang in schuilkelders.

kaartje13september

 

bannerdagboek2

Uit het dagboek van C. Puijpe uit Koudekerke, 13 september 1944:

‘Het front komt nader, de Geallieerden zijn tot op 8 KM de Zeeuws Vlaamse grens genaderd volgens de berichten. Als we nu het gedreun in de verte horen is het waarschijnlijk reeds van het front afkomstig.’

‘Een onderneming die absoluut mislukt is, maar honderden mensen het leven heeft gered’

Historicus Hans Sakkers vertelt over de zware strijd waar de eerste stap werd gezet naar de bevrijding van Zeeland…

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/168279612″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]