We lagen met zijn allen in de gang

door | 23-09-1944 | Dagboek, Timeline, Video

De Duitse kustverdediging van Walcheren blijft doelwit van geallieerde bommenwerpers. Op zaterdag 23 september wordt de zware kustbatterij bij Domburg door 49 vliegtuigen bestookt. Marineattaché Moolenburgh spreekt in zijn rapportage aan de Nederlandse regering in ballingschap over een ‘zeer fraai trefferbeeld’ (Gijs van der Ham, Zeeland 40-45, pag. 437). Feit blijft dat de Duitse batterij vrijwel ongeschonden uit de bommenregen tevoorschijn komt. De Canadezen vragen om meer activiteit van de Britse luchtmacht. Die geeft echter prioriteit aan strategische doelen in Duitsland.

Jan Carpentier in Oostburg is een knaap van 11 jaar. Zijn vader heeft een herenkapperszaak in de Brouwerijstraat. Het gezin heeft al even veiligheid gezocht op een boerderij in de omgeving. Maar is toch terugekeerd: er moet geknipt worden. Op zaterdagmiddag 23 september zit de zaak vol. Vier jachtbommenwerpers kiezen Oostburg als doelwit. Jan Carpentier vertelt in het vijf jaar geleden verschenen PZC-boek ‘De Slag om de Schelde’: “We lagen met zijn allen in de gang, mijn ouders, de kinderen en zes klanten. Toen we buiten kwamen was het één grote ravage. Rokend puin, een dood paard op straat.” Na die dag wordt Oostburg met grote regelmaat beschoten en gebombardeerd.

kaartje23september

 

bannerdagboek2

Uit het dagboek van G. de Vries-Balhuizen uit Schoondijke, 23 september 1944:

‘Geen elektriciteit beteekent ook geen radio, op enkele na die een accu hebben. Er komen weinig berichten en dat maakt de mensen in West-Zeeuwsch-Vlaanderen somber. Oost Zeeuwsch-Vlaanderen in bevrijd, maar hier schiet het niet op. De tegenstand is wel sterk. De weg bij de Isabellasluis is opgeblazen. Alle boerderijen lopen nu vol militairen. Auto-colonnes met geschut zoeken een uitweg naar Breskens om nog over te komen. En zo blijft het oorlogsbeeld weer doorgaan: vluchtende Duitschers! We horen onafgebroken kanongebulder, maar juist de berichten komen weinig door.’

‘Zowel de Engelsen als Hitler hadden de troepen opgegeven’

Vanuit Breskens moesten er ruim 84 duizend soldaten overgezet worden naar Vlissingen zodat ze veilig weg konden komen richting Duitsland. Historicus Hans Sakkers legt de situatie op 23 september uit….

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/169866460″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]