Vliegtuigcrashes in Zeeland

door | 24-09-1944 | Dagboek, Timeline, Video

De geallieerde luchtmacht heerst deze dagen. Er worden grootscheepse luchtlandingen uitgevoerd, er worden Duitse steden gebombardeerd, er worden Duitse stellingen aan de kust aangevallen. Hoewel Duitsland in de lucht nauwelijks tegenstand kan bieden, beschikken de Duitse strijdkrachten nog wel over veel luchtafweergeschut. Daarmee worden vrijwel dagelijks geallieerde toestellen naar beneden gehaald.

Op zondag 24 september storten er twee toestellen in Zeeland neer. Deze dag zijn er betrekkelijk weinig geallieerde toestellen actief vanwege het slechte zicht. Er worden pogingen ondernomen om Duitse stellingen in en om Calais te bestoken, maar die mislukken grotendeels. Zeven Lancasters en één Halifax worden daar neergeschoten.

Mosquito

Ook de Duitse luchtverdediging op Walcheren slaagt erin een geallieerd toestel neer te halen: een Mosquito stort neer in de Schelde bij Vlissingen. Volgens Duitse waarnemers springen er drie bemanningsleden met parachute uit het toestel, twee van hen verdrinken, één wordt gevangen genomen.

Bij Wemeldinge stort deze dag een ander geallieerd toestel neer. Het betreft een geallieerd transportvliegtuig, dat tijdens een missie boven Calais verdwaald is geraakt. Als de brandstof bijna op is, verlaat de bemanning het toestel per parachute. Het vliegtuig stort neer bij Wemeldinge. Twee van de vier bemanningsleden slagen erin zich nabij Kattendijke te verbergen. Ze krijgen daarbij hulp van het verzet.

kaartje24september

 
bannerdagboek2

Uit het dagboek van J.W. Oort-de Groot uit Oostburg, 24 september 1944:

‘In de nacht horen we vele vliegtuigen. Later en in de vroege morgen veel schieten aan het front. Het schijnt, dat de geallieerden nu op drie plaatsen worden tegengehouden: bij de Isabellasluis, achter St. Kruis en achter Eede. Maar precies weten doen we het niet. Gisteren is ook Aardenburg beschoten. Dat heeft vier doden gekost. In Oostburg gelukkig maar één. Wat zijn we daar weer wonderlijk goed afgekomen. Het is een ware ravage, die in het dorp is aangericht op sommige plaatsen. Ook de Katholieke kerk is zeer gehavend.’

Onrust boven Vlissingen

24 september 1944 was een relatief rustige dag. Als die al bestaan in oorlogstijd. Vlissingen beleefde nog spannende momenten. Er werd een Amerikaans vliegtuig boven de stad neergeschoten. Adri Meerman van het archief in Vlissingen heeft er een verschillende getuigenissen van….

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/169866439″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]