Stop de zinloze beschietingen

door | 26-09-1944 | Dagboek, Timeline, Video

Aardenburg ligt al nachtenlang onder vuur. De plaatselijke Orde Dienst (OD) stuurt een koerier naar de Canadezen om te vragen, of ze met hun ‘zinloze’ beschietingen willen ophouden. Het is niet duidelijk of de missie slaagt. Via de OD-zender probeert men door te geven, waar Duitse kanonnen staan opgesteld. Op 27 september wordt een nieuwe poging ondernomen om de Canadezen te bereiken.

In Vlissingen treffen de Duitsers in de vroege ochtend van dinsdag 26 september voorbereidingen om de haven snel te kunnen vernietigen. In de kademuren worden gaten gemaakt, waarin explosieven kunnen worden geplaatst. Seekommandant Aschmann in Vlissingen blijft voorzichtig, hij wil geen onrust veroorzaken onder het personeel van de werf. Toch worden er de komende dagen drastische maatregelen uitgevoerd om de haven ontoegankelijk te maken.

kaartje26september

 

bannerdagboek2

Uit het dagboek van G. de Vries-Balhuizen uit Schoondijke, 26 september 1944:

‘Er zijn biljetten uitgegooid om de inwoners van West Zeeuws Vlaanderen te waarschuwen dat de groote wegen gemeden moeten worden. Men doet het beste in huis te blijven. In Arnhem wordt nog steeds hevig gevochten, 1500 transportvliegtuigen hebben versterkingen aangebracht. Hoewel we de berichten van de andere fronten met belangstelling volgen, blijven onze gedachten toch het meest geconcentreerd op dit kleine stukje land, waar zo om geworsteld moet worden. De nacht was rustig, maar nu vanmorgen is Breskens zo hevig gebombardeerd dat hier alles stond te trillen en de ramen rinkelden alsof het hier vlakbij gebeurde. Terwijl ik schrijf zijn de vliegtuigen niet van de lucht, alle verkeerswegen worden schijnbaar onder vuur genomen. De mitrailleurs rikketikken onafgebroken. Allen voelen de spanning sterker worden! Het front nadert West Zeeuws Vlaanderen.’

Het schip dat Willem Ruys heette

Tijdens de Tweede Wereldoorlog lag er een bijzonder schip bij Scheepswerf De Schelde. Het Het schip dat later de Willem Ruys zou gaan heten lag midden in de stad en leek een makkelijk doel voor de bombardementen die veelvuldig gedaan werden op Vlissingen. Maar het gebeurde niet.  Adri Meerman van het archief in Vlissingen vertelt hierover.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/169866428″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]