Rookpluimen van in brand geschoten auto’s zijn bemoedigend

door | 30-09-1944 | Dagboek, Timeline, Video

Kees Bierens, een boerenzoon van 18 jaar in de Zuid-Kraayertpolder bij Nieuwdorp, ziet zaterdag de 30ste september Duitse legervoertuigen over de Postweg rijden. Engelse jachtbommenwerpers scheren over de kolonne. Bierens vertelt in het PZC-boek De Slag om de Schelde: ,,Na afloop zag je rookpluimen van in brand geschoten auto’s. Voor ons zag het er heel bemoedigend uit.”

De plannen voor de aanval op de dijken van Walcheren worden concreet. In het geallieerde hoofdkwartier wordt voorspeld, dat het eiland voor tweederde onder water zal lopen en dat de Duitse troepen zich op enkele droge punten zouden moeten samentrekken en daardoor kwetsbaar zouden zijn. De dijk net ten zuiden van Westkapelle wordt als de zwakste kustverdediging aangewezen, het is ’the best place to attempt a cutting’ – de beste plaats om een doorbraak te proberen. De derde en vierde oktober zijn volgens de planners de beste dagen voor een bombardement, omdat het dan springtij is.

bannerdagboek2

Uit het dagboek van I.W. Bakker uit Wemeldinge, 30 september 1944:

‘Veel gevlieg. Veel matrozen op het dorp. De rest bijna allemaal weg. Distributie van elektriciteit. Brief gepost naar Burgh. Deze zou z’n plaats van bestemming kunnen bereiken. De meeste voerlui terug, doch natuurlijk zonder paard en wagen.’

‘Voor die mannen was het een opsteker dat ze gezien werden’

Een groot deel van Zeeuws-Vlaanderen is bevrijd door Polen. In bepaalde delen zijn die polen na een paar weken vervangen door Canadese militairen. Bij die Canadezen waren een paar bijzondere militairen aangesloten. 8 van hen waren mariniers uit Suriname en de Antillen. Paul Koulen is de zoon van een van die militairen…

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/169868560″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]