De dijk bij Westkapelle mag gebombardeerd worden

door | 1-10-1944 | Dagboek, Timeline, Video

Opperbevelhebber Dwight D. Eisenhower van de geallieerde strijdkrachten geeft vandaag, zondag  1 oktober 1944, toestemming voor het bombarderen van de dijk bij Westkapelle. Voor het zover is zullen er eerst pamfletten worden uitgeworpen, die de inwoners opgeroepen worden ‘hun’ eiland te verlaten.Deze dag is ook memorabel, omdat de Third Canadian Division de Franse havens Boulogne en Calais verovert. Nu hebben de Canadezen de mogelijkheid om naar het Leopoldkanaal op te rukken en daar de vierde pantserdivisie af te lossen. Hun komst is het signaal dat er aan dat front nieuwe gewapende acties aanstaande zijn.

kaartje1oktober

bannerdagboek2
Uit het dagboek van A. Cornelis-Luteijn uit Nieuwvliet, 1 oktober 1944:

‘Al weer een stille zondag met het slechtste weer dat men kan bedenken. ’s Avonds hebben de D. de watertoren (Oostburg) laten springen. Wat een zonde van dat mooie bouwwerk.’

De opmars vanuit Antwerpen

Op 1 oktober 1944 waren sommige delen van Zeeland al bevrijd maar nog lang niet alles. Zuid-Beveland verwachtte ieder moment de Canadezen te zien maar dat zou nog een tijd duren. De opmars vanaf Antwerpen duurde langer dan vooraf verwacht. Hoe dat traject verliep hoort u hieronder in een mini college van militair historicus Tobias van Gent.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/169868633″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]