Vrijwilligers gevraagd om dijken op te werpen

door | 4-10-1944 | Dagboek, Timeline, Video

Na het bombardement op de dijk van Westkapelle, een dag eerder, stroomt zeewater het eiland Walcheren binnen. Op woensdag de vierde oktober laat de burgemeester een bekendmaking aanplakken, waarin duidelijk wordt gemaakt dat het noordwestelijk deel van Walcheren aan de golven wordt prijsgegeven. De rest moet door nooddijken tegen het oprukkende water worden beschermd. De Duitse legerleiding had hiertoe al een dag eerder besloten. In de bekendmaking worden vrijwilligers opgeroepen om zich voor de werkzaamheden aan te melden. Als er binnen een uur onvoldoende burgers zich hebben aangemeld, worden er – volgens het pamflet – dwangmaatregelen genomen. Bekijk hier de video van Adrie van Sluijs uit Grijpskerke. Zijn vader en broer werden opgeroepen door de Duitsers om mee te werken aan deze dijken.

Een Middelburger schrijft in zijn dagboek: ,,Met stoïcijnse kalmte leest de bevolking deze aankondiging en gaat haars weegs. Of deze (…) houding ons het leven kan kosten is niet te voorspellen; mij lijkt het de juiste houding.’’ De oproep sorteert geen effect, zoveel is wel duidelijk: ,,We vertrouwen het zaakje niet en vermoeden dat we gebruikt zullen worden om in de rest van het eiland de Duitse belangen te helpen beschermen. En daarvoor bedanken we! (…) Afwachten dus nog maar even en voorlopig van de straat blijven!’’

kaartje4oktober

 

bannerdagboek2

Uit het dagboek van Mw. J.P.M. Janssens uit Middelburg, 4 oktober 1944:

‘De bevolking wordt opgeroepen een dijk aan te leggen bij Grijpskerke om de Duische stellingen te beschermen. Niemand komt echter opdagen. Het standrecht wordt afgekondigd, vele mannen opgepikt en naar het kamp te Souburg gebracht wegens weigering. Een jongeman, Francke genaamd, wordt gefusilleerd.’

‘Het kwam zo naar ons huis toe, je zag het aankomen’

Het water liep langzaam verschillende dorpen binnen. Zo ook in Grijpskerke bij Leny de Koning…

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/169868597″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]