Bruggenhoofden aan het Leopoldkanaal houden stand

door | 8-10-1944 | Dagboek, Timeline, Video

De gevechten bij het Leopoldkanaal gaan in alle hevigheid door. De Duitse legerleiding moet vandaag, 8 oktober, constateren: ,,Angriff zur Bereinigung Brückenkopf 1 km ostw. Stroobrug gegen zähen Feindwiderstand liegen geblieben.’’ Met andere woorden: het lukt de Duitsers niet om de Canadezen uit hun bruggenhoofden te verdrijven. Anderzijds maken de Canadezen ook weinig vorderingen. Ondertussen zijn er vanuit Gent in Terneuzen een groot aantal amfibievoertuigen aangekomen. Daarop is de 9th Infantry Brigade meegevaren. Met die legermacht zal de volgende dag een tweede front op de kust van Hoofdplaat worden gecreëerd. In de omgeving van Woensdrecht wordt harde strijd geleverd. De Canadezen veroveren Korteven, maar moeten het dorp diezelfde dag nog prijsgeven. Bewoners van Serooskerke op Walcheren beginnen op eigen gezag met de aanleg van een nooddijk. Deze zondag (!) werken er enkele honderden mannen aan de dijk. Uit een dagboek: ,,Geen kerkdienst vandaag! Geen zondag. Mannen, jongens, onderwijzers, arbeiders, allen werken hard aan de dorpsdijk.’’ Vier dagen later breekt de dijk en loopt het dorp toch onder.

kaartje8oktober

 

bannerdagboek2
|
Uit het dagboek van Pierre Kleijberg uit Vlissingen, 8 oktober 1944:

‘Er wordt beweerd, dat de dijk bij fort De Nolle is doorgezaagd en ook de dijk aan de oostkant van Vlissingen, nabij Ritthem. En dus loopt het land daar in de omgeving onder water. Het is nu een gunstige wind, zodat de overstromingen nog geen grote omvang hebben aangenomen, maar OW als de wind uit het westen komt.Ik hoop,  dat diezelfde grote bommenwerpers nog eens een keer zullen terugkeren, maar dan beladen met stenen, grind en keien om die dijken weer dicht te gooien.  Als ze een 20.000 kg aan bommen kunnen  dragen, dan zal hetzelfde vliegtuig toch ook datzelfde gewicht aan materiaal om te dempen kunnen torsen…….’

Drogist Wout Damen geëxecuteerd

Wout Damen had in 1944 een drogisterij in Middelburg. hij werd echter vlak voor de bevrijding opgepakt en op 8 oktober tijdens een transport door de Duitsers doodgeschoten. De kleinzoon van Damen, Arthur Faber, op de plaats waar vroeger de winkel stond…

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/171006474″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]