Breskens bevrijd

door | 21-10-1944 | Dagboek, Timeline, Video

Ondanks de ontploffing bij IJzendijke, een dag eerder, nemen Britse troepen vandaag het grotendeels verwoeste dorp Breskens in. De Duitsers hadden zich al grotendeels teruggetrokken. Met nadruk: uit het dorp, het meteen ten westen gelegen Fort Frederik Hendrik wordt nog wel verdedigd. Het verlies van de haven van Breskens heeft gevolgen voor de Duitse troepen in West-Zeeuws-Vlaanderen. Hun bevoorrading liep tot nu toe over water via de Breskense haven. Nu kan dat niet meer, en moeten de Duitsers gebruik maken van getijdehavens meer naar het westen toe. Dat bemoeilijkt de bevoorrading uiteraard.

Deze dagen wordt binnen de geallieerde legerleiding het aanvalsplan op Walcheren ontworpen. De aanval krijgt de naam Operation Infatuate, en voorziet in landingen vanuit zee bij Vlissingen en Westkapelle. De daaraan voorafgaande 48 uur zouden de kustbatterijen gebombardeerd moeten worden. Het begin van de operatie wordt op 1 november gepland. Met ingang van vandaag beginnen geregelde luchtaanvallen op Duitse stelling op Walcheren, en wordt de omgeving van Vlissingen vanuit Zeeuws-Vlaanderen onder vuur genomen.

kaartje21oktober

bannerdagboek2

Uit het dagboek van Wim de Hollander uit Middelburg, 21 oktober 1944:

Mooi weer. ’s Morgens vrij rustig in de lucht, artillerie in werking. Dat zijn we al gewend, we hooren het al niet meer. Tegen etenstijd verscheen er een viermotorige bommenwerper, en toen nog één, en nog één en even later was de lucht bezaaid met Liberators en dreunde de stad al van de bommen, die ze tusschen Ritthem en Fort de Ruyter gooiden. Luchtalarm natuurlijk en het eten in de war. Jusschaal viel van de kachel en emmer water viel om.

‘Vader heeft al eens hier tegen de muur gestaan’

Overal in Zeeland waren tijdens de oorlog verzetsgroepen actief. Een van de bekendste was de Groep Griep op Zuid-Beveland. Ze brachten illegale kranten rond, regelden onderduikadressen en saboteerden. De vader van Piet van ’t Westeinde maakte deel  uit van die groep….

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/174525170″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]