Woensdrecht, eindelijk

door | 23-10-1944 | Dagboek, Timeline, Video

De tweede Canadese infanteriedivisie slaagt er vandaag eindelijk in om Woensdrecht en omgeving in handen te krijgen. Er moet nog zwaar voor worden gevochten, maar het lukt. Duitse troepen krijgen bevel om zich terug te trekken. Nu ligt de Kreekrakdam open voor de Canadezen, na een strijd van bijna twintig dagen. Canadezen en Duitsers hebben zware verliezen geleden, de dorpen zijn zwaar gehavend. Als voornaamste reden voor de lange duur van de strijd wordt het tekort aan getrainde Canadese infanteristen genoemd. De Duitse bezetting bestond uit uiterst goed getrainde militairen.

Het water op het eiland Walcheren heeft nu het hoogste punt bereikt. Ten westen van het Kanaal door Walcheren blijft het waterpeil minimaal 80 centimeter boven NAP, bij springtij zelfs 1,60 meter. Ten westen van het kanaal staat 13.000 hectare onder water. In totaal is zo’n 70 procent van het eiland geïnundeerd. In Middelburg wordt de bevolking officieel op de hoogte gebracht van het vertrek van burgemeester Meerkamp van Embden, twee dagen eerder.

Na twee dagen strijd wordt vandaag Schoondijke veroverd. Van het dorp is na alle bombardementen en beschietingen niet veel meer over. Tijdens de gevechten zijn 36 burgers gedood, de meesten tijdens het bombardement van 10 oktober. Ruim tweehonderd huizen zijn vernield, zeventig zijn zwaar beschadigd. Een inwoonster schrijft later: ,,’k Had me er op ingesteld dat er veel verwoest zou zijn, maar dat Schoondijke zóó in puin lag, had ik niet gedacht’’ (citaat Van der Ham Zeeland 40-45, pagina 413). De dan 20-jarige Bob Eekhout vertelt in De Slag om de Schelde over zijn terugkeer in het verwoeste dorp: ,,Daar stonden we, met twee fietsen, twee koffers met kleren, en wat contant geld: meer hadden we niet. In de gang van het huis bungelde nog een porseleinen lampenkapje. Dat was vreemd genoeg heel.’’

Nu wordt de aanval op Oostburg geopend. Daaraan zijn al dagen van beschietingen vooraf gegaan.

kaartje23oktober

 

bannerdagboek2

Uit het dagboek van A. Cornelis-Luteijn uit Nieuwvliet, 23 oktober 1944:

Na een heel levendige nacht, nu de granaten overal in het “Platte Putje” en bij De Groe inslaan, worden we ’s morgens 11 uur opgeschrikt door een groote slag. De steenen molen is geheel platgegooid door een raketbom. Het was reeds langs bekend dat de Duitsers daar seinden, dus nu is daar ook een eind aan gemaakt. Helaas 9 dooden, menschen die in de molen gevlucht waren en versuft er niet direkt weer uit liepen. IJzendijke is nu toch gevallen. Men zegt ook de hofstede van Bats, en die ligt maar vlak achter het bosch naar Breskens. Wat er waar is weten we niet, maar wel hooren we nu ’s avonds zware mitrailleurs.

‘We zaten hier met 70 mensen ondergedoken’

Veel mensen uit Oostburg vertrokken naar een veiligere plaats. Jaap Schijve ging met zijn ouders naar een boerderij in de omgeving….

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/174525167″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]