Buffalo’s kunnen Middelburg bereiken

door | 5-11-1944 | Dagboek, Timeline, Video

Wanneer wordt Middelburg bevrijd? Die vraag houdt de overbevolkte hoofdstad van Zeeland elke seconde bezig. In de nacht van 4 op 5 november verkent een patrouille per Buffalo of Middelburg over het ondergelopen land bereikbaar is. Dat blijkt het geval. Het voorlopig bestuur in Vlissingen vergadert om 8 uur ’s morgens en besluit af te wachten, wat de patrouille precies te melden heeft.
Vandaag worden er verder geen gerichte actie ondernomen om de Duitse generaal Daser tot overgave te bewegen. Dat komt omdat juist vandaag het oostelijk havengebied van Vlissingen wordt bevrijd door mannen van het vijfde bataljon van de 155e brigade, The King’s Own Scottish Borderers. De Schotten beginnen meteen daarna aan een opmars langs het Kanaal door Walcheren. Een moeizame tocht, de kanaal- en spoordijk ligen vol mijnen, en de militairen vormen een makkelijk doelwit. De Schotten vorderen deze dag tot voorbij Souburg.
Het geallieerde bruggenhoofd bij de Sloedam kan verder worden versterkt. Deze dag wordt Arnemuiden bevrijd. Arnemuiden was tot eind oktober een Rode-Kruisplaats geweest, waar de Duitsers hun gewonden en hun gewonde belagers naar toebrachten. Op 31 oktober vallen er geallieerde granaten. De daaropvolgende dagen, als de Sloedam wordt aangevallen, is er sprake van voortdurende artilleriebeschietingen. Tot en met vandaag, 5 november, komen er 42 Arnemuidenaren om het leven. Vele huizen zijn beschadigd.
 kaartje5november

bannerdagboek2

Uit het dagboek van C.Puijpe uit Koudekerke, 5 november 1944:

16.30 uur de eerste geallieerde tank rolt langs ons huis naar Koudekerke. De tank was bewapend met 3 mitrailleurs. Vanmorgen en ook de verdere dag werd er geweldig geschoten door de artillerie op de rand van Middelburg. Typhoons deden zojuist een aanval op de nieuwe Vlissingeseweg aldaar.

‘In zijn koffer had hij een bruidsjurk voor mijn moeder’

De Tweede Wereldoorlog bracht veel verdriet en ongeluk. Maar ontstonden ook mooie dingen.  Zoals het verhaal van een Schotse militair die verliefd werd op een bakkersdochter uit Arnemuiden. Die Schotse soldaat, Joe Troy, kwam via Frankrijk in Zeeland terecht. Het liefdesverhaal van Joe Troy en Neeltje Joossen verteld door hun zoon Jos Troy….

 [soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/174532824″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]