Heel Oost-Zeeuws-Vlaanderen bevrijd

door | 21-09-1944 | Dagboek, Timeline, Video

Op donderdag 21 september valt Philippine in geallieerde handen. Bij hun terugtocht hebben de Duitsers nog de kerktoren opgeblazen. Met Philippine is heel Oost-Zeeuws-Vlaanderen bevrijd. De Duitsers hebben nooit het plan gehad om die regio tot de laatste man te verdedigen. Ze zijn nu volledig teruggetrokken in West-Zeeuws-Vlaanderen, waar ze zich wel met hand en tand willen verzetten. Ze verschansen zich achter de Braakman en het Leopoldkanaal.

De verovering van Oost-Zeeuws-Vlaanderen is betrekkelijk snel en gemakkelijk gegaan, in een tijdsbestek van vijf dagen. De Polen hebben 75 militairen verloren, het merendeel waarschijnlijk bij de gevechten bij Kijkuit. Er zijn 191 gewonden, en 75 militairen worden vermist. Er zijn 1173 Duitsers krijgsgevangen gemaakt.

West-Zeeuws-Vlaanderen

Generaal Simonds, bevelhebber van het Eerste Legerkorps, maakt deze donderdag bekend, hoe hij na de verovering van Oost-Zeeuws-Vlaanderen de verdere voortgang ziet. Hij wil in elk geval vanaf Antwerpen de tweede infanteriedivisie naar het noorden laten oprukken, zodat de Duitsers niet langer meer vrije doortocht hebben via de Kreekrakdam. Vervolgens kunnen de Canadezen volgens hem westwaarts trekken. Voor West-Zeeuws-Vlaanderen wil hij de derde Canadese infanteriedivisie inzetten. Die is op dit moment nog bezig met de inname van de Franse kanaalhavens Boulogne en Calais. Als die operatie op 1 oktober is afgerond, komen de strijdkrachten vrij om in West-Zeeuws-Vlaanderen ingezet te worden.

Dat betekent dat de West-Zeeuws-Vlamingen vooralsnog moeten wachten. Ze hebben zwaar te lijden onder geallieerde beschietingen van Duitse stellingen en observatieposten.

Walcheren

Binnen de geallieerde hoofdkwartieren wordt nog volop nagedacht over de manier waarop Walcheren het beste kan worden bevrijd. De Canadese generaal Simonds lanceert op donderdag 21 september voor het eerst het idee dat Walcheren wel via het water zal moeten worden ‘genomen’.

Letterlijk zegt hij, ,,that te project of an assault across water cannot be ruled out if Walcheren Island must be taken. It may be the only way of taking it’’ (Gijs van der Ham, Zeeland 40-45, pag. 438). Hij oppert ook het idee om de dijken van het eiland te bombarderen. Zijn redenering: een overstroming dwingt de tegenstander zich samen te trekken op een beperkt aantal plaatsen, die dan vanuit zee en/of vanuit de lucht kunnen worden aangevallen; en het moreel van de Duitse troepen zal effectief worden ondermijnd. Twee dagen later noemt bevelhebber Crerar van het Canadese leger een inundatie van Walcheren ‘highly desirable’, en is ook admiraal Ramsay van de Britse marine voor het plan gewonnen.

kaartje21september

 

bannerdagboek2

Uit het dagboek van C. Puijpe uit Koudekerke:

‘Vannacht en ook vandaag is het tot nu toe erg stil. Er hangt een sombere nevel over het land waardoor de luchtactiviteit waarsch. wordt belemmerd. Ik voel mijzelf ook erg “down”, heb vannacht slecht geslapen zeker als reactie op wat we hebben meegemaakt. Heel onze ploeg lijdt er aan en vooral de mannen die gistermiddag nog 17 lijken hebben afgelegen. Dit gebeurde op verzoek van de Familie van de gesneuvelden. Daar men ze in Biggekerke eerst 3 dagen liet liggen, waarvan 2 dagen zo maar buiten en daarna zo maar zo als ze uit het puin kwamen in de kist gooiden.’

Dansen met bevrijders

De 85-jarige Jan Platteeuw heeft de bevrijding als tiener bewust meegemaakt. Hem is vooral bij gebleven dat het stil en rustig was en dat de lokale dames met de bevrijders dansten…

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/169861338″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]