Heldhaftige zwemtocht volbracht

door | 28-09-1944 | Dagboek, Timeline, Video

De 19-jarige Peter de Winde is leider van de PAN-verzetsgroep in West-Zeeuws-Vlaanderen. Op woensdag 27 september 1944, gaat hij met een rubberbootje van een Canadese piloot de Westerschelde op, een kilometer ten oosten van Hoofdplaat. Zo wil hij naar het al bevrijde Terneuzen peddelen. Zijn boot raakt snel lek, waarna De Winde de afstand van ongeveer 6 kilometer zwemmend overbrugt. In de vroege ochtend van donderdag 28 september komt hij in Terneuzen aan land. ’s Middags wordt hij naar het hoofdkwartier van de Canadezen in Eeklo gebracht. Gezien dat tijdstip is het niet waarschijnlijk dat het stopzetten van de beschietingen op Aardenburg een gevolg is van zijn actie. Wel wijst de verzetsman Oostburg als het hoofdkwartier aan van de 64e infanteriedivisie van de Duitsers. De watertoren wordt één van de mikpunten.

kaartje28september

 

bannerdagboek2

Uit het dagboek van G. de Vries-Balhuizen uit Schoondijke, 28 september 1944:

‘Het bericht komt dat er in Arnhem nog steeds krachtige tegenstand is. Ten zuiden van de Rijn trekken de Canadezen al over de grens in de richting Kleef. Een later bericht brengt echter de treurige tijding, dan het bij Arnhem zéér slecht gaat. De Noordelijke oever van de Rijn moest prijsgegeven worden, onze schrijver A.den Doolaard spreekt voor de radio en geeft de juiste weergave van den wanhopigen strijd, eindigende met de woorden “De Heere heeft gegeven, de Heere heeft genomen, de naam des Heeren zij geloofd!”. De volgende plaatsen zijn bevrijd: Maastricht, Sittard, Eindhoven, dat ná de bevrijding nog eens gebombardeerd wordt door de Duischers, Boxmeer, Woensdrecht, Nijmegen. Er moet een groot leger Canadezen oprukken van Turnhout naar Roosendaal, zou dat de Zeeuwse eilanden moeten verlossen?’

‘Hij was in mijn ogen een hele stoere man’

Marina Bliek was de nicht van Peter de Winde. Ze praat met enige trots over de heldendaden van haar oom.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/169866584″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]