Zwarte vrijdag

door | 13-10-1944 | Dagboek, Timeline, Video

Deze dag staat in de Canadese kanalen te boek als Black Friday. Dat heeft alles te maken met de vergeefse pogingen om het meest westelijke deel van Brabant en daarmee de toegang tot Zuid-Beveland onder controle te krijgen. Het hoog gelegen Woensdrecht is voor de Duitsers uitstekend te verdedigen. Op vrijdag 13 oktober loopt de Canadian 5th Infantry Brigade‘s Black Watch zich stuk op de stugge verdediging. Van de 183 Canadezen sneuvelen er 56.
In heel de regio West-Zeeuws-Vlaanderen wordt langzamerhand bekend dat Groede een veilige vluchthaven is, die niet wordt beschoten. Op vrijdag 13 oktober merkt een inwoner op: ,,De toeloop van vluchtelingen naar De Groe is enorm.” Er is een centrale keuken, die dagelijks ongeveer duizend  porties warm eten aflevert.
Op Walcheren neemt de zee bezit van steeds meer land. En hoe langer hoe meer inwoners moeten naar de droge delen evacueren. Het bestuur van de Polder Walcheren waarschuwt tegen ‘een houding van valsche gerustheid’. En ook: ‘Veilig is men nergens’. 

 kaartje13oktober

bannerdagboek2

Uit het dagboek van André Elleboudt uit Sluis, 13 oktober 1944:

‘We kwamen de stad binnen langs Roozenoord en de Hoogstraat. Van heel deze weg was slechts een tiental huizen recht blijven staan, waaronder dat van de burgemeester. Overal zagen we puin, waar we overheen moesten zien te komen. We kwamen bij het Kapelletje., het oudste huis van sluis. Slechts de voorgevel stond nog recht. De protestantse kerk was totaal uitgebrand. In de Kapellestraat was de vernieling compleet.  Toen kwamen we op de Markt en onze blikken werden getroffen door een groot houten beeld, dat tegen de ruïnes van het huis van de gemeentesecretaris lag. Het was Jantje van Sluit.’

Militaire begraafplaats

13 oktober 1944 staat bekend als Black Friday voor Canadese soldaten. Aan de Zeeuwse grens bij Woensdrecht verloren de geallieerden veel manschappen op die dag. Het Black Watch Bataljon uit Canada kreeg er 53 doden te verwerken. Veel van hen liggen begraven op de militaire begraafplaats bij Bergen op Zoom. Verslaggever Remie Openeer ging  er heen met Gerard van Pul, een kennis van het Black Watch bataljon….

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/171922903″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]