Fort Frederik Hendrik onder vuur

door | 22-10-1944 | Dagboek, Timeline, Video

Vandaag begint de aanval op Fort Frederik Hendrik, net ten westen van Breskens. De Canadezen zetten tanks en vlammenwerpers in. De Duitsers hebben weliswaar bunkers in het fort gebouwd, maar de vuurmonden staan gericht op de Westerschelde. Nu komt voor hen het gevaar van de landzijde. Er wordt nog wel geprobeerd geschut bovenop de bunkers op te stellen, maar dat is kwetsbaar voor aanvallen van geallieerde vliegtuigen. Toch hebben de Canadese aanvallers het zwaar. Vanaf Walcheren nemen het Duitse kust- en luchtafweergeschut de aanvallers onder vuur. Canadezen, die het fort binnendringen, worden verdreven. Hannes Overbeek is dan een jonge knul, en woont op een boerderij aan de rand van het strijdtoneel. Deze en volgende dagen wordt zijn boerderij drie keer bevrijd en weer door de Duitsers terugveroverd. Het gezin Overbeek vlucht uiteindelijk naar Groede. Als ze terugkeren is hun boerderij een rokende puinhoop. Uiteindelijk geven de 23 overgebleven Duitse verdedigers zich in de nacht van 24 op 25 oktober over. Inmiddels hebben de Canadezen zich al richting Schoondijke begeven, op zondag 22 oktober zet de Highland Light Infantry of Canada de aanval in.

Op Walcheren meldt Seekommandant Aschmann dat de kustroute van Vrouwenpolder via Domburg en Zoutelande naar Dishoek alleen nog bij laag water bruikbaar is. Waarnemend Commissaris Dieleman van de Provincie probeert geregelde bootdiensten op te zetten, drie maal daags tussen Middelburg en Serooskerke. Vandaar kan men per boerenkar verder naar Domburg en Oostkapelle. Vanuit Veere wordt een dienst opgezet ‘per punter’  naar Vrouwenpolder.

kaartje22oktober

bannerdagboek2

Uit het dagboek van Pierre Kleijberg uit Vlissingen, 22 oktober 1944:

Vanmiddag passeerde hier een afdeling (ca. 100 man) bepakt en gezakt, fietsen aan de hand, waarop ransels en geweren en pantservuisten. Ze gingen in afmars hier vandaan en gingen de richting Middelburg langs het Jaagpad. Er wordt over het algemeen nogal veel verhuisd in verband met het hoge water. Er zijn ook nog maar weinig hoge gedeelten in Walcheren, waar nog geen water staat.

Geen feest in Breskens

In veel gebieden werd er feest gevierd na de bevrijding. Maar niet in Breskens. Waarom dat was legt historicus Hans Sakkers uit….

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/174525168″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]