Rilland ‘gemakkelijk’ bevrijd

door | 25-10-1944 | Dagboek, Timeline, Video

De operatie vanaf de Kreekrakdam op Zuid-Beveland verloopt voor de geallieerden naar wens. In de vroege ochtend van 25 oktober wordt door hen gerapporteerd: ,,Toen onze mannen heel dichtbij waren gekomen, gaf de vijand zich gemakkelijk gewonnen. Om 6 uur waren de doelen ingenomen en stroomden de gevangenen binnen, bij elkaar 120, de meesten onze oude vrienden van de ‘maagzweer’ bataljons’’ (citaat Gijs van der Ham, Zeeland 40-45, pagina 424). Rilland wordt deze ochtend van 25 oktober bevrijd.

In West-Zeeuws-Vlaanderen ligt Oostburg al dagen onder vuur van de Canadezen. De aanval op het zwaar beschadigde stadje is aanstaande. Vanuit Breskens maakt de zevende brigade zich op om aan de opmars richting Groede te beginnen.

kaartje25oktober

 

bannerdagboek2

Uit het dagboek van A. Cornelis-Luteijn uit Nieuwvliet, 25 oktober 1944:

Men hoort geweerkogels fluiten en lichte mitrailleurs. De Duitschers liggen in stelling achter de Krabbedijk en achter de rijksweg bij de Kruisdijk. Er wordt gevochten op de hofstede van Luteijn-Becu, de menschen van Boerenhol mogen niet meer naar hun huizen. In het hospitaal is groote onrust Het is toch zoo’n treurig overschot van een leger dat men hier ziet. Zware en lichtgewonden, heel verbande gezichten, één hoop ellende. … Ik ben ook wel eens in die school geweest, doch de behandeling en de hygiëne is beneden alles. Waar de meisjes boord smeren staat de dokter (?) de soldaten te behandelen. Doodzieke menschen liggen daar in twee hoog krakende bedden. Vervoer naar Vlissingen gaat niet meer. Breskens in handen van de Canadezen, naar Nieuwe Sluis gaat ook niet meer. De gewonden mogen nu weg of zich laten interneeren. De beste dokters en verplegers zijn reeds weg en nu gaan vanavond nog een 50 à 60 mensen die zich nauwelijks op de been houden voorbij, te voet naar Cadzand Haven om nog ingescheept te worden. Morgen zou alles weg gaan en is de Groe geen Roode Kruis dorp meer…. Wat dat? Zullen de Duitschers dan misschien zo gemeen zijn en het beschieten? Met de naderende bevrijding komt ook de angst daarvoor bij veel menschen.

 ‘We hadden een uurloon van één gulden per uur, dat was een kapitaal’

Op 25 oktober 1944 waren de geallieerden vanuit Zeeuws-Vlaanderen bezig Zuid-Beveland te bevrijden. Er werd met amfibische voertuigen vertrokken vanuit Terneuzen richting Baarland. Piet Mielen was vijftien jaar en woonde in Terneuzen. Hij moest werken voor de Duitsers maar zag ook de geallieerden vertrekken….

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/174525164″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]