Hans Warren vindt een staatsieportret van Hitler

door | 30-10-1944 | Dagboek, Timeline, Video

Zuid-Beveland wordt vandaag helemaal bevrijd. De Duitse strijdkrachten trekken zich terug achter de Sloedam en nemen het bevel van Hitler ter harte: Walcheren moet ‘fanatisch’ worden verdedigd. De bunkers bij Borssele worden inderhaast verlaten. Dichter Hans Warren (1921-2001) woont daar vlakbij en vindt ,,een groot staatsieportret van Hitler in een prachtige, moderne lijst” (citaat bij Van der Ham, Zeeland 40-45, pag. 429).

Aan het eind van de middag naderen de Canadezen de Sloedam, de toegangsweg tot Walcheren, tot op een kilometer. Een week nadat de aanval op de Kreekrakdam begon is heel Zuid-Beveland in geallieerde handen. Er zijn in totaal ruim 2400 Duitsers krijgsgevangen gemaakt. De verovering van westelijk Zuid-Beveland was snel en gemakkelijk gegaan. Toch hadden met name de kustbewoners vele angstige uren doorgemaakt, met name door beschietingen vanuit Zeeuws-Vlaanderen. Er is ook elders schade: de sluizen van het Goese Sas zijn door explosieven beschadigd, en de havens van Hansweert en Wemeldinge zijn onbruikbaar.
Ook de strook noordelijk van Goes, rond Wolphaartsdijk, wordt bevrijd. Het plaatselijke verzet slaagt erin een groep van ongeveer 150 Duitsers te overmeesteren. Het A-squadron van het 8th Canadian Reconnaissance Regiment trekt naar Wolphaartsdijkse Veer en maakt zich op voor de oversteek naar Noord-Beveland.
De Duitse kustbatterijen aan de Walcherse kust worden vandaag voor de laatste keer gebombardeerd. De afgelopen drie dagen is er 4871 ton bommen op de batterijen geworpen. Het resultaat is beperkt. De Britse luchtmacht meldt later: Alle artilleriestellingen die moesten worden aangevallen zijn voor D-day aangepaskt. We hebben echter steeds benadrukt dat bommen dergelijke kanonnen niet voldoende kunnen uitschakelen” (citaat bij Van der Ham, Zeeland 40-45, pag. 459).Uit Duitse overzichten blijkt dat er vandaag nog steeds voldoende munitie is voor de grote vuurmonden van de kustbatterijen. Door terugtrekking van de 70e infanteriedivisie (3000 man) van Zuid-Beveland wordt de verdediging van Walcheren versterkt. De Duitsers graven zich in aan de westzijde van de Sloedam, nadat ze op de zwaar toegetakelde dam met springstoffen nog een dwarse sleuf hebben gemaakt.
In West-Zeeuws-Vlaanderen maken de geallieerden zich op voor de aanval op Sluis en Cadzand.
dag30oktoberB

bannerdagboek2

Uit het dagboek van Hans Warren uit Borsele, 30 oktober 1944:

Gister zouden de Duitsers zich teruggetrokken hebben naar Walcheren en het Atlantikwalletje langs de gehele zeedijk hebben verlaten. Men beweert dat De Winters de springstof waarmee de uitwateringssluis in de Van Citterspolder geladen was, onder de ogen van de wegtrekkende Duitsers hebben weggehaald. Ik ging via de Lange Zuidweg, keek eerst voorzichtig over de dijk van de inlaag. Alles leek verlaten, de bunkers, de stellingen; de Spaanse ruiters stonden open, overal lag rommel. Toch liep ik nieuwsgierig de eerste bunker binnen. Alles was kennelijk in haast verlaten. Aan de muur hing een groot statieportret van Hitler in een prachtige, moderne lijst, die ik goed kon gebruiken. Ik stampte met wellust tegen het smoel van Hitler, het scheurde, hij viel uit de lijst in een luid gerinkel van glas.

Met de roeiboot naar de overkant

Kees van Damme woonde in Kortgene en zag vanaf een steiger buiten het dorp dat Wolphaartsdijk al bevrijd was. En hij besloot er eens te gaan kijken….

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/174525511″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]