Veere bevrijd

door | 7-11-1944 | Dagboek, Timeline, Video

Vandaag moeten er alleen in het noordelijk deel van Walcheren nog wat puntjes op de i worden gezet. Met de bevrijding van Vlissingen, Middelburg en het grootste deel van de kuststrook is de operatie Infatuate vrijwel afgerond. Vandaag wordt Veere vanuit zuid-oostelijke richting zonder al te veel strijd bevrijd. In de noordelijke duinstreek wordt nog wel fel gevochten. Het lukt de geallieerden vandaag een batterij en enkele verdedigingswerken te veroveren. Nu rest nog alleen een stuk kust richting Veere met Vrouwenpolder en – iets zuidelijker – Serooskerke. Die dorpen staan op het programma voor de volgende dag, 8 november.

kaartje7november

bannerdagboek2

Uit het dagboek van C. Puijpe uit Koudekerke, dinsdag 7 november 1944:

Ik sluit deel 2 van mijn oorlogsdagboek en al is het nog geen Vrede, we zijn toch reeds bevrijd en hopen dat het ergste geleden is. Wat de naaste toekomst is, weet ik niet. Er zijn nog zoveel vragen waarop anderen het antwoord reeds weten. Wanneer komen wij weer droog, wanneer zullen wij weer krachtig versterkend voedsel hebben?

Wanneer zal heel Nederland eens bevrijd zijn en dan de belangrijkste vraag voor allen: wanneer, wanneer is het vrede? Mijn voet is straks weer beter en ik hoop nog veel werk in Roode Kruisdienst te mogen doen voordat ik weer ga werken aan een eigen toekomst. Misschien is het niet lang meer nodig; het is nog onzeker hoe het zal gaan. Daarom heb ik nog ene leeg boek naast mij liggen waarin ik morgen verder hoop te gaan. Verder naar de Vrede en een Lichtere Toekomst.

Het einde nadert

Het einde van de Slag om de Schelde komt steeds dichterbij. Op 7 november 1944 werd Veere bevrijd. In afwachting van de geallieerden moest Jaap Wisse schuilen.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/174532831″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]