Zeeland herdenkt de Slag om de Schelde

door | 25-10-2014 | Algemeen, Video

OOST-SOUBURG – Zeeland is zaterdag zeventig jaar terug in de tijd gegaan. 130 oude oorlogsvoertuigen trokken over de Zeeuwse wegen naar Bergen op Zoom. De colonne was onderdeel van een grote herdenking rondom de Slag om de Schelde. Dit najaar is het precies zeventig jaar geleden dat het grootste deel van Zeeland werd bevrijd.

[youtube id=”tLfrGGdpJaA&list=UUcN4ENZcg3rB2iBexNRuz2A” align=”center” mode=”normal” autoplay=”no” aspect_ratio=”4:3″ maxwidth=”900″]

Dwars door Zeeland

De herdenkings- en bevrijdingscolonne reed dwars door Zeeland en verbond de Canadese oorlogsbegraafplaats in Adegem (Oost-Vlaanderen) met de Canadese begraafplaats in Bergen op Zoom. Op verschillende plekken in Zeeland werden kransen neergelegd en defilés en herdenkingen gehouden.

Mallard Mars

Ook de Mallard Mars is vandaag gelopen. De wandeltocht, waarvan de naam verwijst naar de nachtelijke oversteek van het Sloe door Britse troepen begin november 1944, werd dit jaar voor de vijfde keer georganiseerd. Maandagavond is in het programma Editie een uitgebreid verslag te zien van deze wandeltocht. 614 personen liepen mee in de Mallard Mars.

Herdenking 1 november

Ook op zaterdag 1 november wordt de Slag om de Schelde in Zeeland herdacht. Een Herdenkings- en Bevrijdingstocht rijdt door Zeeuws-Vlaanderen naar Walcheren. De dag wordt afgesloten met een taptoe op de markt in Middelburg. Omroep Zeeland zendt zaterdag 1 november de hele dag programma’s uit die te maken hebben met de Slag.

De Slag om de Schelde

De Slag om de Schelde leidde zeventig jaar geleden tot de bevrijding van een groot deel van Zeeland en een open toegangsweg naar de haven van Antwerpen. Kijk op www.deslagomdeschelde.nl voor meer verhalen over de Slag om de Schelde. Je vindt hier onder meer video’s met ooggetuigenverslagen, foto’s, dagboekfragmenten en kaartjes van de opmars van de geallieerden.

Maandag een uitgebreide reportage over de herdenkings- en bevrijdingscolonne in het programma Editie 2014.