Intense aanvallen en beschietingen

door | 9-09-1944 | Dagboek, Timeline, Video | 0 Reacties

Deze dag wordt voor het eerst de Sloedam gebombardeerd. De geallieerden proberen zo de terugtocht van Duitse militairen te bemoeilijken of zelfs helemaal te verhinderen. Het is ook precies de dag dat er evacués vanuit Walcheren naar Zeeland proberen te komen. Ook schepen die de Westerschelde oversteken worden aangevallen. De haven van Terneuzen was een dag eerder al doelwit geweest.

Het illegale nieuwsblad De Vrije Scheldestroom waarschuwt deze dag voor een groeiend aantal aanvallen van geallieerde gevechtsvliegtuigen en bommenwerpers: ‘dat beteekent ook (bij goed weer) intense aanvallen op en beschieting van alle verkeer op wegen en spoorwegen. Dat beteekent weinig goeds voor Vlissingen, Breskens, Terneuzen en Hansweert en voor vele andere plaatsen’.

Stoomschip

Mosselschipper Samuël Muller uit Bruinisse schrijft op 9 september in zijn dagboek: ,,Grote formaties bommenwerpers komen over in zuidelijke richting. Zij werden door jagers aangevallen. Geen werd boven Bru neergeschoten. Omstreeks zes uur vielen twintig Engelse jagers het stoomschip Ph.W. van der Sleijden aan.” Het schip loopt in de buurt van Stavenisse op de dijk.

kaartje9september

 

bannerdagboek2

Uit het dagboek van mw. J.P.M. Janssens uit Middelburg, 9 september 1944:

‘Groote aanplakbiljetten worden in de stad aangeplakt. Aan de overkant van het plein hangt er ook één, en wij lezen ALGEHEELE EVACUATIE VAN MIDDELBURG. Voor maandag 11 september a.s. 12 uur v.m. moet geheel Middelburg ontruimd zijn, onderstaande persoenen uitgezonderd met naam en toenaam vermeld: eenige bakker – slagers – groentehandelaars enz. en het verplegend personeel van het Gasthuis. Deze personen konden aan het stadhuis een gestempeld biljet af komen halen. Om 22 uur zal er een trein binnenkomen om de ouden van dagen en kinderen naar Bergen op Zoom te brengen. Van de spertijd wordt niet afgeweken.’

Gelukkig waren er dagboeken

In de tijd van de Slag om de Schelde gebeurde veel. Herinneringen van mensen worden steeds minder en daarom is het fijn dat sommige mensen toen een dagboek bijhielden. Een van die mensen is Kees Bierens uit ‘s-Heerenhoek. Luister hieronder naar wat fragmenten uit zijn dagboek.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/168279740″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]